voor repetitie-avonden, workshops, vergaderingen en andere gezelschappen tot 50 personen

Geografie

 

Dit sculptuur verbeeldt de transformatie van het landschap. De Hoge Veluwe, met zijn zandvlaktes, heidevelden en bossen, die is ontstaan door het verschuiven van zand door de ijsschotsen in de ijstijd. Daaromheen was vooral water en moeras. De IJssel stroomde waar hij gaan wilde. Door ontginning en waterbeheersing werd het gebied geschikt voor bebouwing. Tegenwoordig groeit het bewustzijn over natuurbehoud en klimaatverandering die nieuwe risico’s zoals droogte en overstromingen met zich mee brengen. Hoe zou dit gebied er in de toekomst uit zien en welke rol is hier voor ons weggelegd?

 

Een deel van de stalen ruggengraat van het sculptuur verbeeld de Hoge Veluwe die in de ijstijd is ontstaan doordat ijsschotsen het zand opstuwden tot een hoge rug. Het ander deel van de ruggengraat is de IJssel, die had vroeger een grillig verloop en zorgde ervoor dat de Hoge Veluwe als een eiland in het water en moeras lag. Hierdoor werd het gebied pas laat bewoond. Met de ontginning van het land kwam er ruimte voor infrastructuur: een weg van Deventer naar de Hoge Veluwe leidde tot de ontwikkeling van nederzettingen als Terwolde en het buurtschap De Vecht. Door de aanleg van dijken, weteringen en het kanaal werd water afgevoerd, waardoor de vruchtbare kleigrond langs de IJssel geschikt werd voor veeteelt en fruitteelt. Zo ontstonden akkers, boomgaarden, het coulisselandschap.

 

In onze tijd groeit het besef van de waarde van het oorspronkelijke landschap. Grote projecten zoals Natura 2000 geven ruimte terug aan de natuur en beschermen biodiversiteit. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor klimaatverandering: die leidt tot extreme weersomstandigheden, droogte, watertekorten en overstromingsgevaar. Nederland is daarbij extra kwetsbaar door zijn ligging onder zeeniveau en de hoge kosten van dijkverhoging

 

De naam De Vecht is waarschijnlijk afgeleid van het latijnse woord Latijnse vectis wat waterweg of stomend water betekend.

Kunnen we samen voorkomen dat het water uiteindelijk weer de overhand neemt in dit gebied?

Lochemsestraat 42 Terwolde/De Vecht.

Info? bel 06 50 808 916 of mail jolanda@bethel42.nl